Българин беше осъден на Острова за склоняване към проституция
Българин беше осъден на Острова за склоняване към проституция / снимкa: БГНЕС

Българин, собственик на ресторант, беше осъден на пет години и половина затвор във Великобритания за принуждаване към проституция на три българки, съобщи британското онлайн-издание "Гетсъри".

34-годишният Пламен Христов получи присъда от 66 месеца затвор на 27 август, след като убедил 23-годишна българка да отиде да живее в Гилдфорд, Великобритания, където щяла да работи в неговия магазин. Тя била принудена да прави секс с непознати почти две години, докато накрая събрала смелост и разкрила престъпленията на Христов в полицията.

Съдебният състав намери подсъдимия за виновен за три случая на контролиране на проституция за лична изгода и три случая на уреждане или улесняване на пристигането на лица за сексуална експлоатация.  

Полицейското разследване започнало през март, когато момичето разказало на полицаите как Христов се сприятелил с нея в България. Той й обещал работа в неговия магазин, ако тя се съгласи да отиде да живее на Острова, пише БТА. Христов й платил самолетния билет и я завел до жилище в Гилдфорд, където й казал, че вече е проститутка и трябва да му дава всички пари, които изкарва, защото в противен случай щял да нарани близките й. Тя била принудена да убеди своя приятелка и нейната сестра - и двете на по 21 години - да отидат при нея, за да работят заедно в "магазина" на Христов. Трите момичета били принудени да проституират в Балъм, Рединг и Тотнъм.

Престъпникът дори принудил една от жертвите си да се завърне в България, за да направи аборт, след като научил, че е бременна.

"Христов е контролирал психически тези жени. Заплашвал ги е, че ще нарани близките им, ако не му се подчинят и е печелил пари, като ги експлоатирал по най-унизителен и ужасен начин", коментира разследващият полицай Тони Джеймс. "Неговите жертви не се съмнявали, че той имал необходимата информация и средства, за да изпълни заплахите си. Те са изпаднали в ситуация, от която са успели да се измъкнат само заради изключителната си смелост", добави той.