Буш: Иран е най-голямата заплаха за мира в Близкия изток
Буш: Иран е най-голямата заплаха за мира в Близкия изток / снимка: БГНЕС

Американският президент Джордж Буш заяви, че Иран е "най-голямата заплаха" за мира в Близкия изток. Той направи това изказване малко преди посещението си в региона, по време на което той ще направи визита в Израел. "За мен иранският режим е най-голямата заплаха за Близкия изток" заради неговата ядрена програма и за подкрепата му на такива групировки като ливанската шиитска групировка "Хизбула", каза Буш в интервю за израелския частен тв канал "10".

Иранците "финансират "Хизбула", вижте какво става в момента в Ливан, една млада демокрация, която се опитва да оцелее", добави американският президент в части от интервюто, които бяха разпространени по телевизията снощи. Пълното интервю ще бъде показано днес.

Президентът Буш е поканен по случай 60-та годишнина от създаването на държавата Израел. Той ще се срещне с премиера Ехуд Олмерт и с други високопоставени държавни лица. "Впрочем в интерес на Израел е ливанската демокрация да оцелее. Вие трябва да се тревожите от Иран, и вие се тревожите от Иран както всички ние", каза Буш за израелските зрители. Буш отказа да коментира разследването, започнато от израелската полиция срещу Олмерт, който се подозира, че е получил незаконно пари от американски бизнесмен. "Имам добри отношения с премиера. Намирам, че е открит, честен и прям човек", подчерта Буш.