Наводнения и липса на ток след тайландската буря Пабук
Двата популярни туристически центрове в Южен Тайланд - остров Пукет и архипелага Пи Пи, останаха почти незасегнати от тропическата буря Пабук, която навлезе в Андаманско море днес, съобщиха местни служители, цитирани от ДПА.
 
Няма жертви и пострадали, не се съобщава и за сериозни щети на островите. Полетите до и от Пукет се обслужват нормално, паднало е само известно количество валежи.
 
Група българи се озоваха на 20 километра от окото на тропическата буря в Тайланд

Снимки, пуснати в социалните медии, показват ясно небе и туристи на плаж в Пукет, каза Прапан Канпрасанг - шеф на островната служба за борба с извънредните ситуации.
Стотици туристи бяха евакуирани през последните два дни от островите Пи Пи като предпазна мярка, но мнозина предпочетоха да останат там.
 
АП съобщава, че днес са възобновени и фериботните съобщения с островите. Бурята, преминала над Тайландския залив, се е изнеса на Запад към Андаманско море и е пощадила световно известните курорти. В континенталната част на страната обаче има известни поражения - прекъснати далекопроводи с нарушено електроподаване, наводнения в някои провинции край източния бряг.
 
Движещата се от изток на запад буря е засегнала най-вече източното крайбрежие на Тайланд и е загубила сила, преминавайки към западния бряг и Андаманско море със средна скорост от 10 км/ч. Максималната сила на вятъра не е надхвърлила 55 км/ч на отделни места.
 
Тропическата буря в Тайланд взе първа жертва

Най-засегната е била риболовната индустрия. На риболовните кораби и рибарските лодки е било наредено да останат в пристанищата и край брега, за да не бъдат пометени от вятъра и вълните. Един рибар, не успял да се прибере навреме, е загинал след преобръщане на лодката му в морето вчера, друг негов колега от 6-имата на борда е изчезнал.
 
Тъй като валежите в някои райони продължават, властите предупреждават за риск от внезапни речни прииждания и наводнения. Все още се очакват от 3 до 5-метрови вълни както в Тайландския залив, така и в Андаманско море.
БТА