/ iStock/Getty Images
Този бункер е построен през 1967 година, но и днес електрическите, водопроводните и вентилационните системи в него са в изправност. Собственикът му го продава за 700 хиляди евро, пише Deutsche Welle. Вижте:

В горите югозападно от град Ксантен в Северен Рейн-Вестфалия незабележимо стръмно стълбище води на дванадесет метра под земята. В неговия край има масивна стоманена врата, а зад вратата се намира лабиринт от 850 квадратни метра с бетонни тавани с дебелина четири метра.
Бункерът е стратегически разположен сред полета и представлява истинска капсула от Студената война. Продава се за 700 000 евро.

Построен е от Бундесвера през 1967 година

Бункерът е построен през 1967 г. от германските въоръжени сили като телекомуникационен център и е запазен в отлично състояние. Разпределителните табла и трансформаторите, които някога са били част от военния комплекс, все още са в добро състояние. Времето почти не е засегнало електрическите, водопроводните и вентилационните системи. Последният служител на Бундесвера е напуснал бункера през 2001 г.

Продавачът подчертава историческото очарование на сградата и огромния потенциал за за използване му. Имотът включва парцел с площ от около 9,1 хил. кв. м.

Рекламата на бункера подчертава и историческото значение на Ксантен. С какво е известно това градче на долен Рейн? На първо място - с археологическия си парк. В този музей на открито са изложени както оригинални, така и реконструирани архитектурни паметници от древната римска колония Улпия Траяна, основана на територията на днешния Ксантен през първи век след новата ера.

Швейцария: Страната, в която бункерите са повече от хората (ВИДЕО)

Ксантен - едно градче с богата история

Освен това в чест на града са наречени Ксантенските летописи - средновековни записи на латински език, които разказват историята на франкската държава от 790 до 873 г. Тези документи разкриват подробности за набезите на викингите в Лотарингия.

Освен това през ноември 1614 г. в Ксантен е подписан Ксантенският мир, който урежда спора между Маркграфство Бранденбург и Херцогство Пфалц-Нойбург за управлението на херцогство Юлих-Клеве-Берг.

Бункерът създава проблеми на собственика

Собственикът на парцела се опитва да продаде бункера от няколко години, тъй като той му създава много проблеми. Преди време група нидерландски граждани наемат земята за срок от три години. Те твърдят, че ще използват бункера за съхранение на пиротехника. Но след известно време там нахлува полиция. Оказало се, че вместо за съхранение на пиротехнически изделия, бункерът е бил използван като плантация за канабис.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Deutsche Welle