Всеки ден в хърватските училища има все по-малко ученици в класните стаи и по-малко учители в класовете заради бързото темпо на разпространяване на коронавируса, което продължава през цялата седмица, съобщи МИА.

Според министерството на науката и образованието вчера 9158 ученици в Хърватия не са отишли на училище заради позитивен тест за COVID-19 или заради самоизолация, а 1580 учители са си останали у дома по същите причини.

Само за ден учениците с позитивен тест са нараснали с 680, а учителите с 95, показват данните от днес. Ако към болните се добавят и пациентите в самоизолация, то за 24 часа от училищната система са изпаднали 1197 ученици и 113 учители, съобщават хърватските медии.

Премиерът на Хърватия предупреди за опасност от „експлозия на Омикрон“

За бързината, с която се разпространява коронавирусът в училищата, най-добре говори фактът, че от първия ден на полугодието само за четири дни броят на заразените ученици се е увеличил с 2352, а броят на учениците в самоизолация с 1700. Също така за четири дни сред училищния персонал има 401 новозаболели учители и още 71 учители в самоизолация.

Общо от понеделник до четвъртък броят на ученици и учители, които е трябвало да си останат вкъщи заради COVID-19, е 4527.
БТА