Премиерът на Хърватия Андрей Пленкович коментира днес увеличения брой новозаразени с коронавирус, които са 5958 за последното денонощие, и предупреди за опасност от "експлозия на омикрон" в страната, съобщават хърватските медии.

"При тези обстоятелства трябва да бъдем готови да запазим здравната система", каза Пленкович в откритата част от заседанието на кабинета.

Той предупреди, че новият вариант на коронавируса е много по-заразен от останалите варианти и призова гражданите да се ваксинират и да бъдат дисциплинирани особено по време на новогодишните празници, за да се избегне разпространението на заразата.

Председателят на Кризисния щаб Давор Божинович обяви на пресконференция днес, че щабът е решил да продължи мерките, които вече са в сила, до ново решение. Епидемиологичната ситуация се следи и всекидневно се правят нови проучвания, за да бъдат взети оптималните за момента решения, каза той.

"Ако този ръст на новозаразените не е заради събиранията по Коледа, тогава това може да се дължи на Омикрон", посочи той. Ще се съобразяваме с епидемиологичната обстановка и с анализите, които правят по света. Трябва да държим сметка за много аспекти, но когато говорим за омикрон, той очевидно не може да се сравнява с това, което беше преди, каза Божинович. Омикрон поставя повече въпроси, отколкото дава отговори, допълни той.

Работата на заведенията за Нова година остава до 2 часа. В резултат на рекордното увеличение на случаите на коронавирус в Далмация, Кризисният щаб в Сплит планира да въведе по-строги мерки, съобщи Божинович.
БТА