Броят на призналите независимостта на Косово държави може да нарасне
Броят на призналите независимостта на Косово държави може да нарасне / снимкa: БГНЕС

Броят от 41 страни, признали независимостта на Косово, според някои прогнози може да нарасне след 15 юни, пише сръбският вестник “Вечерне новости”. Сръбският външен министър Вук Йеремич разполага с информация, че се засилва натискът върху някои страни, които досега не са признали Косово.

В средата на този месец в Косово ще влезе в сила новата конституция и се очакват да последват признавания от страни от Южна Америка, Африка, както и страни от региона. “Още от края на миналата година е в ход координирана акция на Прищина, Брюксел и Вашингтон за това до края на 2008 г. Косово да бъде признато като държава от 100 страни”, казва Душан Янич, координатор на Форума за междуетнически отношения.

“Планирани са две вълни на признаване на независимо Косово, като в първата бяха осигурени 40 признавания. Втората, основната вълна ще бъде след приемането на конституцията на Косово, защото когато страната има и институции, и контролира цялата си територия, то тя наистина съществува”, казва Янич.

Стар неизбухнал снаряд се е взривил и убил четири деца в северозападната част на Пакистан. Децата, на възраст от 10 до 13 години, намерили снаряда на място, където се е намирал лагер за афганистански бежанци. Според полицията децата търсели метални отпадъци, за да ги

продадат за скрап. На същото място и преди са били намирани неизбухнали снаряди, съобщиха от полицията.