/ Guliver/Getty Images
Британското правителство обяви днес, че обмисля промяна в начина на финансиране на Би Би Си, които биха орязали сериозно средствата за националната обществена медия, предаде АП.

Консервативното правителство на британския премиер Борис Джонсън заяви, че ще инициира "обществени консултации" по въпроса дали да се декриминализира неплащането на годишната такса, от която се финансира Би Би Си.

Медията получава по-голяма част от средствата си от лицензионна такса, плащана от всяко притежаващо телевизор домакинство в страната, която в момента възлиза на 154,50 паунда (201 долара) годишно. Неплащането може да доведе до глоба, а в редки случаи и до осъждане на затвор. През 2018 г. повече от 121 000 души са били осъдени да платят глоба за неплащане на лицензионната такса, а петима са влезли в затвора.

Борис Джонсън обеща да забрани бензинови и дизелови автомобили от 2035 г.

Размерите на Би Би си и нейното обществено финансиране дразнят съперниците ѝ от частния сектор, които твърдят, че тя има нечестно предимство. Критиците ѝ, сред които има много членове на управляващата Консервативна партия, казват, че моделът на финансиране на Би Би Си вече не е подходящ в един свят на цифрови медии. Някои консерватори твърдят също, че отразяването от Би Би Си на вътрешната политика по време на националния дебат и разделението заради Брекзит има либерална предубеденост.

Правителството обаче отрече решението му да преосмисли финансирането на медията да е политически мотивирано. Според него медийният пейзаж се е променил драстично с възхода на Нетфликс и други стрийминг услуги, предизвиквайки спад в гледането на традиционната телевизия.

Джонсън: Няма да следваме европейските правила за търговската сделка

"С навлизането във все по-дигитална епоха, с все повече и повече телевизионни канали и платформи, от които да избираме, е настъпило времето да помислим внимателно как може да направим така, че телевизионната такса да съответства на тази променяща се медийна среда", каза британският министър на културата Ники Морган. Мнозина смятат, че е погрешно човек да бъде вкаран в затвора за неплащане на телевизионна такса и че налагането ѝ наказва уязвимите слоеве от населението, добави тя.

Лицензионната такса е генерирала 3,69 млрд. паунда (4,8 млрд. долара) за Би Би Си миналата година и се смята, че премахването на криминалните санкции за неплащането ще струва на медията около 200 млн. паунда (261 млн. долара) годишно.
БТА