Британската кралица призова за помирение в коледното си послание
Британската кралица призова за помирение в коледното си послание / снимка: Guliver/Getty Images

Британската кралица Елизабет Втора призова за помирение в Шотландия и похвали всички, които полагат усилия за възпирането на епидемията от ебола, предадоха световните агенции.

В традиционното послание към поданиците си по повод Рождество Христово Елизабет Втора припомни референдума от 18 септември за независимост на Шотландия.

"В Шотландия след референдума много хора бяха силно разочаровани, докато други почувстваха голямо облекчение. Ще е нужно време, за да се преодолеят тези различия", призна 88-годишната кралица, облечена в светлолилава рокля. Тя призова британския народ към единство след победата на противниците на независимостта на Шотландия на референдума. В посланието си тя приветства и напредъка, постигнат в мирния процес в Северна Ирландия.

Оцених ясно предимствата на помирението, когато посетих Белфаст през юни, каза Елизабет Втора. Тя си спомни визитата си тогава в бивш затвор, в който двамата настоящи северноирландски лидери са били задържани по време на насилието в Северна Ирландия, отнело живота на над 3000 души за 3 десетилетия. Кралицата каза, че визитата в този бивш затвор ще остане завинаги в съзнанието й.

Онова, което едно време беше затвор, днес е място на надеждата. То е припомняне, че всичко е възможно, когато хората си подадат ръка, малко като двойката от скулптурата, добави Елизабет Втора, визирайки скулптурата Помирение на британската скулпторка от бразилски произход Жозефина Алис Хермес де Васконселос.

Коледното слово на Елизабет Втора започна именно с описание на тази творба, намираща се насред руините на старата катедралата в Ковънтри и представяща мъж и жена, които са се прегърнали, паднали на колене. Създателката на скулптурата се е вдъхновила от историята на жена, прекосила Европа пеша, за да намери съпруга си след войната.

Помирението е мирен край на един конфликт, каза кралицата и припомни множеството възпоменателни церемонии по повод Първата световна война. Тя визира и инсталацията от 888 246 керамични мака, "посадени" в рововете на лондонската крепост Кулата на Лондон. С тази инсталация беше отдадена почит на британските военни и на войниците от страните от Общността на нациите, загинали през първия глобален конфликт. Да се донесе помирение в зоните на война или в зоните, в които трябва да се действа спешно все още е трудна задача. Аз бях дълбоко трогната тази година от саможертвата на хуманитарните работници и на медицинските доброволци, заминали в чужбина, за да помагат на жертвите на конфликтите или в борбата с болести като ебола. Тези хора поемат големи рискове за живота си, добави кралицата.

На 25 декември откакто се възкачи на престола кралицата прави коледно послание към Обединеното Кралство и Общността на нациите. Посланието се излъчва по телевизията от 1957 г. насам и се заснема по-рано през декември в трапезарията на Бъкингамския палат. Това е един от редките поводи за кралицата да изрази свои лични позиции.

Източник: БТА