/ iStock/Getty Images
Хариет е черен английски кокер шпаньол, който е изоставен, тъй като задълбочаващата се криза с разходите за живот принуждава все повече британци да се разделят с домашните си любимци.

Тя е намерена да тича по оживен път в Лондон, след като свидетели са я видели избутана от кола, и е едно от 206-те кучета и 164-те котки, за които в момента се полагат грижи в центровете за връщане на животни, управлявани от благотворителната организация Battersea.

Подобна е ситуацията и в други центрове в цялата страна, като в някои от тях са регистрирани рекордни запитвания за връщане на кучета и котки, тъй като най-тежкото свиване на жизнения стандарт поне от 60-те години на миналия век принуждава много собственици да решат, че допълнителните разходи за храна и стотици лири за ветеринарни услуги вече не са по силите им.

"Опасяваме се, че това ще бъде все по-често срещана причина хората да водят кучетата си в Battersea", казва Стив Крадок, който ръководи центъра в югозападен Лондон.

Екзотичните домашни любимци като змии и гущери също се оказват твърде скъпи поради нуждата им от специализирано отопление и осветление. Наскоро три змии, сред които 2,4-метрова боа, бяха изхвърлени в калъфки за възглавници пред магазин за влечуги, съобщиха от Кралското дружество за предотвратяване на жестокостта към животните (RSPCA).

Тази тенденция в страната, известна с любовта си към животните, идва в момент, когато домакинствата се подготвят за увеличение на сметките за енергия с повече от три пъти през януари спрямо миналата година, което ще засегне доходите на хората.

Dogs Trust, който в момента разполага с 692 кучета, нуждаещи се от дом в 21 центъра в страната, заяви, че за последен път е имало подобно нещо след финансовата катастрофа през 2008 г.

"Кризата с разходите за живот ни връхлетя много по-бързо, отколкото хората са очаквали", заяви оперативният директор на Тръста Адам Клоус.
Натискът е толкова голям, че благотворителната организация обмисля дали да не разшири фонда за спешна помощ, който обикновено е предназначен за хора, получаващи социални помощи, да включи повече хора със средни доходи.

Благотворителните организации за животни казват, че се опасяват също така, че свиването на жизнения стандарт ще се отрази на даренията, въпреки че все още не забелязват това.

В Battersea някои домашни любимци се прибират отново. Маги е британска късокосместа котка, която пристига бременна, след като собственикът ѝ от две години разбира, че не може да си позволи котенца. Всичките ѝ четири котенца вече са намерили нов дом.

Според друга благотворителна организация, Woodgreen, молбите за осиновяване на животни са намалели до 100 на месец от около 10 000 по време на пандемията.

Пилар Гомес-Игбо, асистент-редактор, би могла да бъде един от потенциалните собственици, но след като е направила проучване, сега се притеснява от допълнителните разходи.

"Тъй като промяната в разходите за живот става все по-очевидна, тя се присъедини към списъка с неща, които трябва сериозно да обмисля", каза тя. "Ще се накарам да изчакам малко."

 
БГНЕС, Ройтерс