/ iStock/Getty Images
Украинският ветеринарен лекар Наталия Мазур люлее в ръцете си Мурзик, голямо зеленооко коте с тигрови краски, в импровизиран приют за спасяване на животни в Киев. Тригодишният котарак идва от Буча - предградие на украинската столица, което вече е синоним на предполагаеми руски военни престъпления, откакто Москва започна инвазията си в Украйна преди близо четири месеца.

"Неговата собственичка в Буча е загинала в обстрела и окупацията", обяснява Мазур.

Съдбата на Мурзик е споделена от животни в цялата страна, които страдат заедно с хората след нахлуването на Русия на 24 февруари въпреки големите усилия за спасяването им. Кадри на украински цивилни, които се евакуират от опустошените си домове с любимите си кучета и котки на ръце, станаха популярни в началото на конфликта. Но подобно на хората, решили да останат, животните са убивани и ранявани от руския обстрел. Много от тях са загубили домовете или стопаните си.

Други домашни любимци са имали късмет. Спасени от цивилни или войници и доведени в приюти като този на Мазур, за да бъдат нахранени и обгрижени, те имат шанс за нов живот и евентуално за нови стопани.

Нови домове

Откакто Мазур е създала временния си приют в края на март в южната част на Киев, 132 животни от региона около столицата и източната част на страната - сегашният епицентър на сраженията - са живели тук. 97 от тях вече са намерили нови стопани, което може би е знак за човешката нужда от позитивизъм и доброта, които да компенсират мрачната картина на войната. В момента в приюта има 19 кучета и 9 котки, някои от които скачат и лаят, а други са свити в загражденията си.

Едно тъмнокожо куче лежи спокойно на килим. На хартиената картичка, прикрепена към дървената му врата, пише, че името му е Кай. Той е на седем години и е пристигнал на 19 април от Бородянка - северозападно предградие на Киев, където украинският президент Володимир Зеленски обвини руснаците в зверства, "много по-ужасни" дори от тези в Буча. Кай е обезпаразитен и има добър апетит.

Необходимост от грижи

"Когато войната започна, броят на бездомните домашни любимци нарасна", казва Мазур, който ръководи и киевската болница за животни. "Създадохме този приют с помощта на киевските власти и доброволци, за да се грижим за домашни любимци и да им помагаме да намерят нови семейства."
Той се помещава в един от павилионите на открит изложбен център. Доброволци идват и си отиват, преглеждат животните, хранят ги и ги разхождат из тревните площи.

"Ако домашният любимец е изгубил собственика си и е останал на място, където се водят боеве и има експлозии, то преди всичко има нужда от социализация", обяснява Мазур. "Те са свикнали да бъдат с хора, затова се нуждаят от нежност и грижи. Нуждаят се от някой, който да седне до тях и да им говори."
Животните също са помагали във военните действия, като някои от тях са известни в Украйна с необичайните си способности.

Ветеринар спаси над 260 кучета и котки от бойното поле в Украйна

"Обичам животните"

Джак Ръсел, наречен Патрон, стана известен в цялата страна, след като е помагал на сапьорите да разминират райони, отвоювани от руските сили. Патрон, който има повече от 290 000 последователи в Инстаграм, получи медал за всеотдайна служба от Зеленски през май и бе удостоен със специална награда на филмовия фестивал в Кан през същия месец.

Зеленски награди най-доброто куче сапьор, открило над 150 мини (ВИДЕО)

В приюта в Киев доброволците обсипват животните с ласки.

"Със съпругата ми много обичаме животните", казва Дмитрий Попов пред АФП, след като разхожда малко куче с пухкава опашка из парка. "Искаме да имаме куче, но не ни е позволено да имаме такова в апартамента ни под наем. Затова решихме да дойдем тук и да помогнем с каквото можем", усмихва се 28-годишният ботаник.

По-рано през деня още две кучета бяха прибрани от новите си стопани.

"С кучетата се сприятелявам още от дете", казва 31-годишният доброволец Юрий Манко. "Не знам какво ще се случи утре, но искам да продължа да идвам тук."
БГНЕС, АФП