/ iStock/Getty Images
Героичен ветеринар рискува живота си, за да спаси стотици изоставени животни, хванати в капан в конфликта в Украйна. Храбрият Якуб Котович е успял да спаси 200 котки и 60 кучета от Лвов, включително куче с куршум, заседнал в гръбначния стълб, и малко козле със счупени крака.

Миналата седмица след пет безсънни нощи мъжът успял да изведе животните от военната зона до Пшемишл, в близост до полската граница, и отново се върнал на бойното поле.

"Всички котки са много стресирани, пътуването от Лвов е един ден и прекосихме границата с дипломатически пропуск, но чакането от украинска страна беше много дълго. Купихме две коли, като платихме близо 20 хил. евро за едната. Понякога животните, пострадали от войната, са в много тежко състояние", казва 32-годишният герой.

Маршрутът на евакуация е изключително опасен и много от бездомните животни са били в толкова тежко състояние, че се е налагало да бъдат евтаназирани.
Много от оцелелите бездомни ще бъдат приютени и осиновени из цяла Европа, а няколко котки вече са се събрали отново с украинските си собственици.

Якуб основа благотворителната си организация за спасяване на животни ADA Foundation на 17-годишна възраст, и я управлява само с дарения.

В момента служителите в центъра търсят варианти да получат вече направена инвалидна количка за куче на име Вира. То е на на седем години, но е тежко ранено на бойното поле и има куршум, заседнал в гръбнака.

 
БГНЕС