/ пресцентър, Министерски съвет
Българският премиер Бойко Борисов участва в пленарната сесия на Глобалната конференция на Американския еврейски конгрес в Йерусалим.

Борисов в Израел
пресцентър, Министерски съвет

В своето изказване по време на форума той изтъкна, че на фона на динамичните глобални и регионални процеси, българо-израелските отношения се развиват устойчиво. "Тези отношения почиват върху ясни принципи на взаимодействие, върху изграденото взаимно доверие и споделените ценности, като в основата им е общата визия за бъдещето на двата съседни района“, посочи министър-председателят.

Вижте програмата на Борисов за посещенията му в Израел и Палестина
 
Той  припомни, че най-яркият израз на връзката между двата народа е спасяването на цялата българска еврейска общност от близо 50 000 човека в най-мрачните години на Втората световна война.

Борисов в Израел
пресцентър, Министерски съвет

„Историята на спасяването на българските евреи е част от общата ни история, която ние  не трябва да забравяме и трябва да предадем на децата си“, категоричен бе Бойко Борисов. Той подчерта, че днес наша мисия е да не допуснем  връщането  на  ксенофобията и антисемитизма.

Борисов в Израел
пресцентър, Министерски съвет

Премиерът благодари на министър-председателя на Израел Бениамин Нетаняху за това, че призна заслугата на нашите предци за спасяването на българските евреи. „Много скоро ние ще имаме два идентични паметника в София и Тел Авив, посветени на този исторически факт и показвайки нашата съвместна признателност“, съобщи Борисов.

Борисов в Израел
пресцентър, Министерски съвет

„Като държава член на ЕС, а още повече и като председател на Съвета на Европейския съюз, България остава ангажирана с регионалните и международните партньори в подкрепа на усилията за възобновяване на мирните преговори за намиране на решение на конфликта между Държавата Израел и Палестина“, заяви още българският министър-председател.
 
В заключение Борисов отбеляза, че Израел е важна и градивна част от съвременната архитектура на международните отношения. „Без Израел Европа и европейската цивилизация биха били в по-голяма опасност от надигащия се радикализъм и религиозен фундаментализъм в Близкия изток“, каза Бойко Борисов.

Борисов в Израел
пресцентър, Министерски съвет

По думите му откриването на шестия европейски офис на Американския еврейски конгрес в София е още едно изключително признание за активната и балансирана политика, която България провежда на Балканите и в Европа и доказателство за престижа и авторитета на нашата страна.