Борис Джонсън
Борис Джонсън / Gulliver/Getty Images
Британският министър-председател Борис Джонсън обеща Великобритания да напусне Европейския съюз на 31 октомври, "каквото и да става", със или без споразумение, предадоха световните агенции.

"Това, което целият свят иска, е да се приключи с този въпрос и да преминем към нещо друго. Затова ние ще излезем от ЕС на 31 октомври, каквото и да става. Да осъществим Брекзита. Можем, длъжни сме и ще го направим", заяви Джонсън в реч на годишната конференция на Консервативната партия в град Манчестър.

„Таймс“: Борис Джонсън иска от ЕС да блокира отлагането на Брекзит

"След три години и половина хората започват да имат усещането, че ги правят на глупаци. Те започват да подозират, че в тази страна има сили, които просто не искат Брекзит изобщо да бъде осъществен. А ако се окаже, че тяхното подозрение е правилно, тогава смятам, че ще има сериозни последици за доверието в нашата демокрация", каза той.

Пред съпартийците си премиерът каза, че днес представя на ЕС конструктивни и разумни предложения, които предвиждат компромис и за двете страни.
 

Борис Джонсън сравни Брекзит с мъките на Прометей



"Това е компромис от страна на Обединеното кралство и силно се надявам, че приятелите ни разбират това и на свой ред ще направят компромис", допълни той.

Джонсън настоя, че предложенията му няма да включват митнически проверки на границата в Северна Ирландия - един от основните поводи за разногласия в преговорите за Брекзит, посочва Ройтерс.

"При никакви обстоятелства няма да има проверки на или близо до границата в Северна Ирландия", каза той. "Ние ще уважаваме мирния процес и споразумението от Разпети петък", заяви премиерът.

Според него е необходимо ЕС да бъде готов да приеме нови технологии за уреждане на въпроса за предотвратяване на твърда граница между Ирландия и британската провинция Северна Ирландия.

Той каза, че е готов да изведе Великобритания от ЕС без споразумение, ако общността не прояви повече гъвкавост.

Джонсън изключи възможността за втори референдум за Брекзит.

Върховният съд на Великобритания: Разпускането на парламента е незаконно

Препоръчвайки своята Консервативна партия преди евентуални скорошни избори, каквито мнозина очакват да има във Великобритания до края на годината, премиерът заяви, че правителството му ще повиши производителността и заплатите, ще контролира имиграцията и ще отдели повече пари за обществени услуги.

Той заяви, че консерваторите не могат да позволят лейбъристкият лидер Джереми Корбин да дойде на власт.

"Ако Джереми Корбин бъде допуснат на "Даунинг стрийт", той ще повиши данъците ви, ще съсипе икономиката, ще разруши съюза между Великобритания и САЩ и ще разцепи Обединеното кралство. Не можем да позволим това да се случи", каза Джонсън.
БТА