/ iStock/Getty Images
Британският премиер Борис Джонсън иска от Европейския съюз да блокира отлагането на Брекзит, пише вестник "Таймс", цитиран от Ройтерс.

Заедно с това Великобритания предлага създаването на митнически центрове от двете страни на ирландската граница, за да не се налага въвеждането на пунктове за граничен контрол на самата граница, съобщи ирландската държавна телевизия, цитирана от Ройтерс. Въпросът с ирландската граница е една от основните пречки за постигане на споразумение за Брекзит между Лондон и Брюксел.

Борис Джонсън сравни Брекзит с мъките на Прометей


Британското правителство се очаква да представи тази седмица нови предложения за излизане от задънената улица на Брекзит.

Предложените от Лондон митнически центрове ще бъдат разположени на разстояние между осем и 16 км от границата, заяви редакторът на европейските новини на ирландската държавна телевизия Тони Конъли. Според него информацията за британското предложение е почерпена от документи, изпратени от Лондон в Брюксел.

Върховният съд на Великобритания: Разпускането на парламента е незаконно

По-рано източник от британското правителство заяви, че Великобритания ще представи новите си предложения за Брекзит утре или вдругиден.

Правителствата на Ирландия и Великобритания, а също така и Европейският съюз, са единодушни, че не трябва да се стига до пунктове за граничен контрол и физическо възстановяване на границата между Ирландия и Северна Ирландия, тъй като това може да възобнови напрежението, свързано с политическия статут на Северна Ирландия, отбелязва Ройтерс.
БТА