/ Gulliver/Getty Images
Израел трябва да изпълни разпореждането на Международния съд в Хага да спре незабавно военната си офанзива в Рафах, написа в "Екс" върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Жозеп Борел.

"Разпорежданията на Международния съд в Хага са обвързващи за страните и трябва да бъдат прилагани изцяло и ефективно", подчерта Борел.

Той отбеляза, че Израел трябва освен това да запази граничния пункт Рафах отворен за доставките на хуманитарна помощ. Страната трябва и да гарантира достъпа на всеки назначен от ООН орган, разследващ отправените срещу нея обвинения в геноцид, както и да подаде доклад до съда за всички мерки, предприети за изпълнението на разпореждането, добави Борел.

Висшият съд на ООН нареди на Израел да спре военните си действия срещу Рафа

Операцията официално е насочена срещу палестинската въоръжена групировка "Хамас", но също така причинява огромни страдания на хиляди цивилни, попаднали в града, отбелязва ДПА. Според Международния съд в Хага хуманитарната ситуация в Рафах в момента е "катастрофална" и са необходими допълнителни мерки, за да се предотвратят по-нататъшни вреди за цивилните.

Вчера Израел отговори на решението на съда, като настоя, че действията му в Рафах са били част от "отбранителна и справедлива война" след терористичните атаки, извършени от "Хамас" на 7 октомври. В съвместно изявление ръководителят на израелския Съвет за национална сигурност и говорителят на Министерството на външните работи заявиха, че страната "не е провеждала и няма да провежда военни действия в района на Рафах, които могат да причинят на палестинското цивилно население в Газа условия на живот, които биха могли да доведат до неговото физическо унищожение изцяло или частично".

"Обвиненията в геноцид, повдигнати от Южна Африка срещу Израел в Международния съд в Хага, са измислени, възмутителни и морално отблъскващи", се допълва в изявлението.


Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Асен Георгиев/БТА