Борбата на САЩ срещу тероризма струва $ 1 трлн.
Борбата на САЩ срещу тероризма струва $ 1 трлн. / снимка: БГНЕС

Разходите на САЩ в борбата срещу тероризма, считано от септември 2001 г., надхвърлиха 1 трилион долара, съобщиха анализатори от Изследователската служба на Конгреса, цитирани от АП.

Колосалната цифра изплува, след като президентът Барак Обама подписа законопроект за военния бюджет на страната за финансовата 2010 година. Съгласно данните в документа, за продължение на военните операции в Ирак и Афганистан се отделят 128,3 млрд. долара, като от тях - около 65 млрд. за Афганистан.

На 1 декември т.г. Обама обяви нова стратегия за действие в Афганистан, отбелязвайки, че в течение на половин година ще бъдат нужни допълнителни 30 000 американски войници, което ще струва на САЩ още 30-35 млрд. долара. Средствата ще бъдат поискани от Конгреса през февруари 2010 г., когато ще бъде представен проекта за държавните разходи за финансовата 2010 година.

В разходите на САЩ в борбата им срещу тероризма се включват и доставката на оръжие и военна техника, строителство на военни обекти, лечение на ранените, изплащането на помощи на семействата на загиналите и ветераните, мероприятия по континенталната защита на страната, охрана на посолствата по света, изследвания, допълва БГНЕС. Общата сума включва 748 млрд. долара в качеството на разходи, свързани с операцията в Ирак, и 300 млрд., свързани с войната в Афганистан.