Жаир Болсонаро
Жаир Болсонаро / Gulliver/Getty Images
Президентът на Бразилия Жаир Болсонаро иронизира призива на американския актьор Леонардо Ди Каприо, отправен към бразилската младеж за това кой да подкрепи тя на предстоящите избори в страната, предаде Франс прес.

В четвъртък Ди Каприо публикува послание към младите хора в Бразилия, в което припомни, че в тази страна се намират Амазония и други съществени за климатичните промени екосистеми. "Онова, което става в тази страна, е важно за всички нас и вотът на младите хора е от съществено значение за насърчаване на промяната в подкрепа на една по-здрава планета", гласеше текстът, в който имаше и линкове към информации как хората да се регистрират в избирателните списъци в Бразилия.
 


"Мерси за подкрепата ти, Лео! Много важно е всички бразилци да гласуват на следващите избори. Нашият народ ще реши дали иска да запази нашия суверенитет върху Амазония или предпочита да бъде управляван от крадци, които обслужват външни интереси", написа в Туитър на английски Болсонаро в отговор на посланието на Леонардо Ди Каприо.

Актьорът в миналото бе разкритикувал бразилския президент, по-специално за управлението на кризата с пожарите в амазонската гора. Той освен това призова всички инвестиции на неправителствени организации в Бразилия да бъдат обвързани с ангажименти от страна на властите в подкрепа на опазване на Амазония. Но тези призиви бяха отхвърлени от Болсонаро като намеса в бразилския суверенитет.
 


От идването на власт на крайнодесния президент в Бразилия средното годишно обезлесяване на бразилската част на Амазония  е нараснало с над 75 процента спрямо  предходното десетилетие.

Правителството на Болсонаро е обвинявано, че насърчава безнаказаността за незаконната сеч, като намалява бюджетните средства за органите за контрол на околната среда.
БТА