Бойците на Преходния национален съвет в Либия готвят нова атака
Бойците на Преходния национален съвет в Либия готвят нова атака / снимки: Reuters, архив

Група бойци на новия либийски режим е проникнала в центъра на град Сирт, където прочиства улица по улица и къща по къща, предаде кореспондент на Франс прес от мястото на събитието.

Идваща от източния фронт на града разузнавателна група от трийсетина бойци е навлязла в периферията на централния площад, без да срещне съпротива от кадафистите. Силите на новия режим съобщиха, че са завзели полицейското управление в Сирт.

Бойците на Преходния национален съвет (ПНС) се опасяват, че поддръжници на Кадафи се представят за цивилни и за сили на ПНС, предава БТА. Десетки цивилни в автомобили преминават през близък контролен пункт, на 30 км от бастиона на кадафистите град Бани Уалид, бягайки от очаквана нова атака от силите на ПНС.

Бойците на Преходния национален съвет в Либия готвят нова атака
netinfo

Според бойци на ПНС през пункта до обяд са минали към трийсет коли с цивилни.

Чухме да се говори, че ще има боеве, каза за АФП местен жител, тръгнал с кола заедно със семейството си към Насма, на около 50 км на запад, където има бежански лагер. В града няма лекар, вече няма нито вода, нито ток, обясни той. Според него в Бани Уалид все още има повече от 20 000 цивилни.

Хора на ПНС раздаваха на семействата, напускащи града, плодов сок и сладкиши.

Бойците на Преходния национален съвет в Либия готвят нова атака
netinfo