/ БГНЕС, архив
Десетки хиляди приветстваха чудото в храма на Гроба Господен
Десетки хиляди вярващи се стекоха днес на Божи гроб, смятан за най-святото място за християните, за да приветстват Благодатния огън за Великден, предаде АФП.
 
Този вековен ритуал, символ на вечността, мира и обновлението, бе наблюдаван както всяка година от поклонници, изпълнили до краен предел храма на Гроба Господен. Вярващите, които не успяха да влязат в него, трябваше да изчакат огъня в преддверието и дори извън църквата.
 
И до днес тайнството е неразгадано, въпреки че много учени са градили хипотези. За милиони вярващи по целия свят огънят е небесно чудо. Според старо поверие, ако благодатният огън не слезе на Велика събота, това ще е последният ден на човечеството. Храмът на Божи гроб ще бъде разрушен и ще настъпи Второто пришествие.
 
Носят Благодатния огън от Йерусалим у нас с 4 огнеупорни фенера

Храмът на Гроба Господен, издигнат според преданието на мястото, където е бил погребан Исус Христос, побира над 10 000 души. До слизането на Благодатния огън вярващите остават в храма от три до пет часа и още няколко по време на службата след това. Първи се запалват кандилото и 33 свещи, за годините на земния живот на Исус Христос.
 
Отбелязва се, че Благодатният огън никога на причинява пожар. Първите минути той не причинява и изгаряния - вярващите символично се измиват с него, дори са известни случаи на изцеляване на рани по тялото.
 
За да се пресекат опитите за спекулация по истинността на слизането на Благодатния огън, има специален надзор за случващото се в храма.

БГНЕС, архив


Велика събота е: чудото на Великден идва с Благодатния огън

Кувуклия - параклисът в центъра на храма
, който скрива непосредствено пещерата на Гроба Господен, където се намира силно почитаната от всички християни плоча, под която е било мястото на погребението на Исус Христос, се проверява предварително. В него не трябва да има нищо, което би могло да предизвика запалване.
 
Досега никой не успял да разкрие чудото на слизането на Благодатния огън въпреки многобройните опити.
БТА, БГНЕС