църква
църква / БГНЕС, архив
Велика събота: чудото на Великден идва с Благодатния огън
93300
Велика събота: чудото на Великден идва с Благодатния огън
  • Велика събота: чудото на Великден идва с Благодатния огън
Днес Православната църква чества Велика събота - последния ден от Страстната седмица, предшестващ Великден.

На Велика събота отбелязваме погребението на Господ Исус Христос, извършено от Йосиф и Никодим, както и слизането на Спасителя в царството на тъмнината - ада.


Когато Исус починал като човек, тялото било положено в гроба. Душата му слязла в ада, победила го и освободила пленените там души.

В третия ден душата и тялото отново се съединили и Исус възкръснал от мъртвите.

Великденската богослужба тази вечер в катедралния храм Св. Александър Невски в столицата ще започне в 23,30 ч. Тя ще бъде оглавена от българския патриарх Неофит, който ще отслужи полунощница и Златоустова литургия.

Според традициите обикновено днес се меси и пече обредният великденски хляб и е последният ден, в който могат да се боядисат яйцата за Великден.

На Велика събота Христос е в Ада

Велика събота е свързана с оплакването и погребението на Исус Христос от майка му Света Богородица и жените около нея. Гробът му е запечатан и пред него е поставена стража. След своята кръстна смърт Христос слиза в ада, освобождава библейските пророци и праведниците и ги отвежда в небесата. Така започва новата ера в историята на човечеството - правото на човека на свободен избор - да бъде добър или лош и след смъртта си да постигне рая или ада.

Програмата на Българската православна църка предвижда днес в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" от 23.30 ч. българският патриарх Неофит да оглави Великденската богослужба. Очаква се Негово светейшество да бъде посрещнат в 23,20 ч.

По това време вече в столицата вече ще е пристигнал Благодатният огън. Според православното вярване Благодатният огън слиза от небето и то само в навечерието на православния Великден - смята се, че в продължение на няколко минути огънят е невеществен - не топли и не изгаря. "Слизането на Небесния огън" е явление, което според църквата не може да се обясни от рационална гледна точка, а от научно гледище обяснението е невъзможно.

На Велика събота в полунощ в църквите се отслужва тържествено богослужение. Водещият службата свещеник трикратно възвестява възкресението на Христос с възгласа "Христос возкресе" и богомолците трикратно му отговарят "Во истину возкресе".

Обичайно е след възвестяването на Христовото възкресение да се разменят червени яйца.