Бившият иконом на папата отърва затвора, остава под домашен арест
Бившият иконом на папата отърва затвора, остава под домашен арест / снимки: Reuters

Бившият папски иконом Паоло Габриеле беше осъден на година и половина за кражба на вътрешни документи на Светия престол, публикувани впоследствие в италиански медии, предадоха осведомителните агенции.

Габриеле ще излежи присъдата си в условията на домашен арест в апартамента си във Ватикана, докато чака да бъде помилван от главата на Римокатолическата църква, предаде Ройтерс, като се позова на неговата адвокатка. Адвокатката Кристиана Ару обяви пред журналисти, че прокурорът на Ватикана се съгласил със замяната на затвора с домашен арест, за да се избегне излежаването на присъдата в италиански затвор, тъй като във Ватикана няма затворнически помещения.

Прокурорът Никола Пакарди поиска на Габриеле да бъде наложена и доживотна забрана да работи във Ватикана на управленски постове.

Адвокатите на Габриеле призоваха съда да промени обвинението към клиента им от "кражба при утежняващи обстоятелства" на "злоупотреба". Във връзка с това защитата поиска Габриеле да бъде освободен.

В предоставената му последна дума обвиняемият заяви, че действията му са били мотивирани от неговата дълбока и съкровена любов към Римокатолическата църква и папата, на когото е служел. Габриеле декларира, че не се чувства крадец.

След двучасово заключително съвещание съдът обяви, че обвиняемият трябва да заплати разноските по съдебното дело, допълва БТА.

Папа Бенедикт XVI "по всяка вероятност" ще амнистира своя бивш иконом, съобщи говорителят на Ватикана отец Федерико Ломбарди, цитиран от Ройтерс и ДПА. Той подчерта, че решението на съда е било взето при "напълно независимо" и без никаква намеса от страна на ватикански служители.

Бившият иконом на папата отърва затвора остава под домашен арест
netinfo