Бивша съюзничка на Саакашвили основава нова партия
Бивша съюзничка на Саакашвили основава нова партия / снимка: БГНЕС

Бившата политическа съюзничка на грузинския президент Михаил Саакашвили Нино Бурджанадзе съобщи, че ще основе нова опозиционна партия, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Хората, които в момента са на власт, не са способни да преодолеят съществуващите заплахи", заяви Бурджанадзе. Бившата председателка на парламента обвини правителството, че е реагирало зле по време на конфликта с Русия през август.

Бурджанадзе обяви, че се завръща в политическия живот и създава нова партия: "Демократично движение - единна Грузия". Учредителният конгрес на формацията ще е на 23 ноември.

Бурджанадзе обясни, че бъдещата партия ще е опозиционна и ще поддържа както грузинските традиции и ценности, така и евроатлантическите, западни ценности.

Бившата председателка на парламента, която е била и временно изпълняващ длъжността президент, призова миналата седмица за свикване на предсрочни избори заради допуснатите от правителството грешки по време на конфликта с Русия, отбелязва Франс прес. Бурджанадзе е смятана за един от малкото представители на опозицията, които разполагат с необходимото влияние и опит, за да се противопоставят на Саакашвили.

Президентът уволни премиера Ладо Гургенидзе, без да посочи конкретни причини. Саакашвили е критикуван все повече от опозицията за действията си по време на августовския въоръжен конфликт.