Безработицата е най-големият проблем на Европа, заяви Барозу
Безработицата е най-големият проблем на Европа, заяви Барозу / БГНЕС
Безработицата е най-големият проблем на Европа, заяви Барозу
66388
Безработицата е най-големият проблем на Европа, заяви Барозу
  • Безработицата е най-големият проблем на Европа, заяви Барозу

Най-големият проблем на Европейския съюз е нивото на безработицата, която е "неустойчива и незащитима". Това заяви ръководителят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу по време на годишната му реч за състоянието на Европейския съюз.

Необходимо е да се създадат работни места за младите, както и да се ползва пълният потенциал на единния пазар, обясни Барозу. За това трябва да се обърне внимание на всички сфери - не само на търговията с физически стоки, а и на комуникациите, енергетиката, финансите и особено на електронната търговия.

Барозу съобщи, че ще направи официално предложение за създаването на единен пазар на европейските телекомуникации, което ще подпомогне електронната търговия. "Не е ли парадокс, че имаме единен пазар за стоки, но 28 отделни пазара за електронна търговия?" - попита председателят на Еврокомисията. За да се рационализират новите предложения, Комисията ще представи нов, подобрен бюджет за 2014 г. преди края на месеца. Барозу изрично предупреди държавите-членки да не губят време във въвеждането на препоръките му, "защото гражданите няма да бъдат убедени от празната риторика".

Безработицата е найголемият проблем на Европа заяви Барозу
netinfo


Европа се справя добре с борбата срещу ефектите от световната криза, заяви Жозе Мануел Барозу пред Европейския парламент в Страсбург. Той добави, че миналата седмица за пръв път е присъствал на среща на Г-20, в която световните лидери не са разкритикували Евросъюза за неадекватната му борба с кризата. Напротив, каза председателят на Еврокомисията - европейските лидери са били похвалени за постиженията си от колегите си от 20-те най-големи икономики в света и са били насърчавани да продължават в същия дух. Тази криза обаче не е обичайна, циклична криза, а е основна, структурна криза, предупреди председателят на Еврокомисията.

Ето защо "не можем да се върнем към старите понятия за нормалното, а трябва да изградим едно ново "нормално", категоричен е Барозу.

За да се преборим с безработицата, трябва да се ползват всички инструменти не само на европейско ниво, а и отделните държави трябва да са отговорни и да ги приложат на национално ниво. Те са конкретизирани в препоръките на Еврокомисията за отделните държави. Барозу обаче веднага беше разкритикуван за предложението си, че трябва да се избегне възстановяване на икономиката, без да се създават нови работни места (т.нар "безработно възстановяване").

Паскал Ламб, кандидатката за евродепутат за Северозападна Англия - един от еврорегионите с най-голяма безработица в Северна Европа (8,8% за 2012 г.), веднага коментира в Twitter, че 26-те милиона безработни в Евросъюза са създадени основно благодарение на мерките за икономии, които Брюксел и Франкфурт промотират в редица държави през последните няколко години.

Барозу предупреди, че най-голямата опасност за траен икономически подем е политическа. Той обърна внимание също така, че не трябва да се допуска грешката да има самодоволство сред европейските политици. По думите му нужно е постоянство, за да се осигури траен подем и излизане от кризата.

Подпомагането на младите пък ще бъде подобрено с подобрената програма за обмен на студенти - "Еразъм+", каза Барозу.