Група от 31 сирийски бежанци, отведени в Берлин с автобус от баварски политик като акт на протест срещу миграционната политика на канцлерката Ангела Меркел, се върнаха днес в Бавария след като пренощуваха в столицата, предаде ДПА.

Недоволен кмет изпрати автобус с бежанци при Ангела Меркел

Бежанците потеглиха рано сутринта днес от хотел в северните покрайнини на Берлин, съобщи говорител на Петер Драйер, недоволния политик, организирал протестната акция. Двама от групата обаче не се връщат. Един от тях е решил да остане в Берлин, а друг искал да пътува до северозападното пристанище Бремен.

Бежанците изпратени с автобус при Меркел се върнаха в Бавария
netinfo
Драйер изпрати автобуса, пълен със сирийски бежанци на възраст от 21 до 45 години, на 550-километровото пътуване от югоизточната селска община Ландсхут до германската столица, за да протестира срещу политиката на "отворени врати" на Меркел, в резултат на която миналата година в Германия пристигнаха 1,1 милиона бежанци.

Групата се състои от хора, чиито молби за убежище се разглеждат и които вече не отговарят на условията за ползване на правителствените бежански жилища и трябва да намерят сами място, където да живеят. Драйер организира протестната акция от "отчаяние", за да изтъкне факта, че в неговата община няма къде да бъдат настанени бежанците. Кметът на Берлин Михаел Мюлер разкритикува действията му като "ерозия на солидарността".

Бежанците изпратени с автобус при Меркел се върнаха в Бавария
netinfo
Драйер подчерта пред медиите, че бежанците, които се връщат с него, са изключително разочаровани. Те са дошли в Германия с очакването, че канцлерката Меркел ще им помогне и че ще живеят в градове. Очакванията им не са се оправдали, подчерта баварският политик.

Източник: БТА, снимки: БГНЕС, видео: Ruptly