Берлускони възропта срещу решение на Европейския съд за правата на човека
Берлускони възропта срещу решение на Европейския съд за правата на човека / cнимка: Sofia Photo Agency

Италианският министър-председател Силвио Берлускони определи постановлението на Европейския съд за правата на човека, призоваващо за премахване на разпятията в италианските училища, като абсурден опит да се отрекат християнските корени на Европа, предаде Ройтерс.

Рим реагира гневно на решението на съда в Страсбург, че разпятията по стените на класните стаи в Италия може да действат смущаващо на децата, които не са християни, отбелязва БТА.

"Това е едно от решенията, които често ни карат да се съмняваме в здравия разум на Европа", каза в телевизионно предаване Берлускони, като потвърди намерението на Италия да обжалва постановлението, след като правителството се запознае с него на седмичното заседание в петък. Той заяви, че в Италия има толкова много църкви, че човек почти навсякъде може да види християнски символи.

Ватикана също изрази своето възмущение от постановлението, което беше почти единодушно осъдено от политиците в страната. Подкрепиха го само някои крайно леви и атеистични групи, посочи Ройтерс.