/ Gulliver/Getty Images
Берлинале отдаде почит на френската актриса Изабел Юпер, като й връчи почетната награда "Златна мечка" за цялостни постижения, съобщи ДПА.
Изабел Юпер участва в наградната церемония с видео връзка от Париж. Тя трябваше да отмени пътуването си с много кратко предупреждение, защото даде положителен тест за новия коронавирус.

Директорката на фестивала Мариете Рисенбек нарече Юпер "много страстна актриса".

Колегата ѝ Карло Шатриан говори за ролите ѝ на "героини извън течението".

Актьорът Ларс Айдингер, който се снима с Юпер в новия ѝ филм "За Джоан" разказа за въздействието ѝ по време на снимките. "Щом се включи камерата, лицето ѝ се озарява", е неговото наблюдение.

Филмът на френския режисьор Лоран Ларивиер беше прожектиран на специалната гала на фестивала. В него Юпер и Айдингер, който е на 46 години, са двойка с голяма възрастова разлика.

Организаторите на фестивала определиха Юпер като актриса, която не може да бъде имитирана и "не се колебае да поема рискове или да се противопоставя на течението".

Няколко филма с Изабел Юпер бяха прожектирани на Берлинале, като "8 жени" на Франсоа Озон, "Бъдещето" на Миа-Хансен Льове, "Тя" на "Пол Верховен", също бяха прожектирани на фестивала.

Актьорският състав на "8 жени" на Франсоа Озон с участието и на Юпер, е отличен със "Сребърна мечка" на Берлинале. Юпер е звездата и в "Бъдещето" на Миа Хансен-Льове, която получи "Сребърна мечка" през 2016 г. за режисура.

Изабел Юпер е лауреат на две награди от кинофестивала в Кан, на награда БАФТА и на две награди "Копа Волпи" от кинофестивала във Венеция.
БТА