Президентската администрация в Белия дом "дискретно уби" програма на НАСА за 10 милиона долара годишно, предназначена за наблюдение на емисиите въглероден двуокис и метан, предизвикващи климатичните промени на планетата
Президентската администрация в Белия дом "дискретно уби" програма на НАСА за 10 милиона долара годишно, предназначена за наблюдение на емисиите въглероден двуокис и метан, предизвикващи климатичните промени на планетата / ThinkStock/Getty Images
Президентската администрация в Белия дом "дискретно уби" програма на НАСА за 10 милиона долара годишно, предназначена за наблюдение на емисиите въглероден двуокис и метан, предизвикващи климатичните промени на планетата, съобщава Франс прес.

Тръмп иронизира глобалното затопляне
 
Агенцията цитира публикация в научното списание "Сайънс". Програмата CMS (Carbon Monitoring System - Система за наблюдение на въглеродните емисии) на американското космическо ведомство имаше за цел да идентифицира източниците на тези емисии и да изготви компютърни модели с висока резолюция на потоците им, предизвикващи парниковия ефект на планетата.

Вижте последиците от глобалното затопляне в снимки
 
"Администрацията на президента Доналд Тръмп дискретно уби програмата CMS", пише изданието, като определи нейните действия като "поредното посегателство срещу науката за климата". Изтъква се, че НАСА е отказала да поясни каква е била причината за прекратяването на програмата, като се е прикрила зад формулировката "съкращаване на бюджетни средства".
 
Американският президент винаги е бил скептично настроен относно климатичните промени и още преди избирането му говореше за тях като за "измислица на Китай", припомня агенцията.

Тръмп обръща гръб на света
 
Той анулира и друга научна мисия за наблюдение на Земята - "Orbiting Carbon Observatory 3" /Орбитална въглеродна обсерватория 3/ и обяви оттеглянето на САЩ от Парижкото споразумение за климата от 2015 година.
БТА