/ Guliver/Getty Images
Милиардерът и бивш кмет на Ню Йорк Майкъл Блумбърг ще напише чек за 4,5 млн. долара, за да покрие финансовото участие на САЩ в Парижкото споразумение за климата за тази година, предаде Ройтерс.

САЩ се оттеглят от Парижкото споразумение за климата

Миналата година президентът Доналд Тръмп оттегли Съединените щати от споразумението и така САЩ станаха единствената страна, която се обяви против него. Блумбърг каза в интервю за Си Би Ес, че се надява Тръмп да промени мнението си догодина.

Бившият кмет на Ню Йорк ще продължи да отпуска пари за споразумението за борба с климатичните промени, дори и ако САЩ не се върнат в него. "Фондацията за благотворителност на Блумбърг ще изпълни обещанието си да покрива всички наложени от федералното правителство съкращения на разходите на САЩ за климата", се казва в декларация на фондацията.
 

Guliver/Getty Images


Световни реакции след историческото Парижко споразумение за климата

Парижкото споразумение бе прието на 12 декември 2015 г. след конференция във френската столица. Сто деветдесет и пет участници във форума се разбраха да не допуснат повишаване на средната температура на планетата към 2100 г. над 2 градуса по Целзий в сравнение с доиндустриалната епоха.
 
195 страни приеха глобално споразумение за борба с климатичните промени

Според учените по-голямо увеличение на температурата, предизвикано от изхвърляне в атмосферата на парникови газове в резултат на изгаряне на изкопаеми горива, може да доведе до необратими последици за екологичното състояние на Земята.
 
БТА