Обама определи Парижкото споразумение за климата като шанс за спасяване на планетата
Обама определи Парижкото споразумение за климата като шанс за спасяване на планетата / снимка: БГНЕС

Американският президент Барак Обама приветства Парижкото споразумение за климата като силно и историческо в произнесена от него реч в Белия дом след постигането му. Той го определи като най-добрия шанс за спасяване на планетата от последиците от глобалното изменение на климата, предаде Ройтерс.

195 страни приеха глобално споразумение за борба с климатичните промени

"Днес американският народ може да бъде горд, защото това историческо споразумение е признание за американското лидерство. През последните седем години превърнахме САЩ в глобален лидер в борбата с изменението на климата", посочи Обама.

Той заяви, че това споразумение показва какви възможности има, когато светът е единен. "Споразумението е най-добрият ни шанс да спасим планетата, която имаме", добави Обама.

В речта си, която американският президент произнесе броени часове, след като бяха постигнати договореностите, той посочи също, че "никое споразумение не е съвършено, включително и това". Обама заяви, че преговори, които включват близо 200 страни, винаги са предизвикателство.

"Дори и всички първоначални цели от Париж да бъдат постигнати, пак ще сме изминали само част от пътя, що се отнася до намаляването на въглерода в атмосферата", добави той.

Световни реакции след историческото Парижко споразумение за климата

Обама превърна борбата с глобалното изменение на климата във водещ приоритет на управлението си, но срещна сериозна съпротива на предложенията си от страна на републиканците в Конгреса.

За разлика от Протокола от Киото, който бе изработен при управлението на президента демократ Бил Клинтън, Парижкото споразумение няма да бъде изцяло правно обвързващ договор и почти сигурно няма да мине в американския Конгрес, отбелязва Ройтерс.

Източник: БТА