Хаджа Лабиб
Хаджа Лабиб / БГНЕС
Министърката на външните работи на Белгия Хаджа Лабиб и две депутатки отрязаха кичури от косите си в парламента в знак на солидарност с протестите против правителството в Иран, предизвикани от смъртта в полицейски участък на 22-годишната Махса Амини, предаде Ройтерс.

Лабиб отряза кичур от косата си вчера, следвайки примера на депутатката Даря Сафаи. Сафаи, която е от ирански произход, отряза кичур от своята коса – под аплодисментите на останалите законодатели – след като попита външната министърка какъв ще бъде отговорът на Белгия на потушаването на широкообхватните протести в Иран. Друга депутатка също отряза кичур от косата си.
 
Лабиб, която е родена в Белгия, а родителите ѝ са от Алжир, заяви, че белгийското правителство ще поиска от ЕС да наложи санкции срещу архитектите на потушаването на протестите на срещата на външните министри на блока по-късно този месец.

Духовниците, които управляват в Иран, се опитват да овладеят най-масовите вълнения в страната от години. Протестите, които започнаха след смъртта на Амини, се разпространиха в множество големи градове в чужбина, включително Лондон, Париж, Рим и Мадрид. В сряда шведската евродепутатка Абир ас Сахани отряза кичур от косата си, докато изнасяше реч в Европейския парламент.
БТА