Иранските сили за сигурност незаконно са убили най-малко 66 души, включително деца, и са ранили стотици други, съобщи Amnesty International в свой доклад. Използвани са бойни патрони, метални сачми и сълзотворен газ по протестиращи, минувачи и молещи по време на потушаване на протестите след петъчната молитва на 30 септември в Мосалла, Захедан.

Оттогава насам още 16 души са били убити при отделни инциденти в Захедан на фона на продължаващото брутално потушаване на протестите. Данните, събрани от активисти, семействата на жертвите, показанията на очевидци, както и снимките и видеоклиповете от протестите, сочат, че реалният брой на загиналите в Захедан вероятно е по-висок, съобщи Amnesty.

БГНЕС припомня, че на 30 септември, наричан от иранците "кървавия петък", беше регистриран най-смъртоносният ден, откакто протестите започнаха в Иран.
"Иранските власти многократно са показвали пълно незачитане на неприкосновеността на човешкия живот и няма да се спрат пред нищо, за да запазят властта си. Безсърдечното насилие, упражнявано от иранските сили за сигурност, не се случва във вакуум. То е резултат от системна безнаказаност и безрезултатна реакция от страна на международната общност", заяви Агнес Каламар, генерален секретар на Amnesty International.

Организацията е документирала тревожна ескалация на употребата на сила и огнестрелни оръжия след 21 септември, когато висшият военен орган на страната издаде заповед до командирите във всички провинции, с която ги инструктира да се "противопоставят сурово на протестиращите и антиреволюционерите".

Властите твърдят, че протестиращите са извършили грабежи и палежи на обществено имущество. Въпреки това, освен че малка част от протестиращите са хвърляли камъни към полицейския участък, Amnesty не е открила доказателства, че като цяло протестиращите и минувачите са участвали в актове на насилие по време на инцидента в Мосалла на 30 септември.

Десетки са загинали при протестите в Иран след смъртта на Махса Амини (СНИМКИ)

Доказателствата също така разкриват, че много от жертвите, убити по време на инцидента в Мосалла, са били простреляни в задната част на главата или в торса, което показва, че са били обърнати с гръб към силите за сигурност.
БГНЕС