Хиляди се включиха в шествие в Париж, за да изразят подкрепата си за антиправителствените протести в Иран, започнали след смъртта на млада жена в ареста на иранската нравствена полиция, пише Асошиейтед прес.

Талибаните разпръснаха демонстрация в Кабул в подкрепа на иранските жени

Френски феминистки групи, водещи политици и хора от ирански произход бяха сред участниците в митинг на Площада на Републиката. След това шествието премина през източната част на Париж.

"Жена, живот, свобода!", скандираха събралите се, които не се разколебаха от дъждовното време. Някои носени от тях плакати гласяха "Свобода за иранските жени", "Не на задължителното носене на хиджаб" или просто името на загиналата млада жена: "#Махса Амини".

Това беше последният и един от най-големите протести във Франция в подкрепа на протестиращите иранци, хиляди от които излязоха по улиците през последните две седмици, за да протестират срещу смъртта на Махса Амини.

Иранската полиция: Ще се противопоставим на протестиращите с цялата си сила

22-годишната жена беше задържана от иранската нравствена полиция в столицата Техеран за предполагаемо неспазване на строгите ислямски кодове за облекло.
БТА