Белгия
Белгия / gettyimages.com
За пръв път в Антверпен са извършени проверки на преминаващите през града автобуси по международни линии. Този вид превоз бе използван от атентатора в Еврейския музей в Брюксел през 2014 г., както и от извършителя на атентата в Берлин около Коледа миналата година. Двамата терористи пътуваха с автобуси през Белгия, за да достигнат съответно Франция и Италия, преди да бъдат обезвредени.

Белгия предлага само мигрантите, достигнали Европа законно, да имат право на закрила

Проверените пет автобуса били отведени до стари казарми, където били открити досъдебни производства за притежание на оръжие, за незаконен престой в ЕС, както и за пренос на наркотици. Властите искат да установят какви пътници използват този вид превоз, който свързва Холандия с държавите на юг.

Прокуратурата обвини задържания в Антверпен шофьор в опит за атентат

За разлика от влаковете, обичайно пътуването с международен автобус в тази част на ЕС не изисква непременно плащането на билета с банкова карта, нито предвижда постоянна проверка на документите за самоличност на пътниците.

Белгия обмисля закон, с който да отказва на чуждестранни държавни глави да влизат в страната

Белгийските власти са започнали проверки и по зачестили сигнали за бежанци, които се връщат "на почивка" в родината си, от която твърдят, че са избягали, за да оцелеят. На няколко от тях разрешителните за престой са били отнети заради съмнения, че са придобили статута на закрила с измама.
БТА