/ Thinkstockphotos
Отбелязва се, че според предложението забраната няма да засяга държавни глави на страни от ЕС
Белгия може да въведе закон, с който да отказва на чуждестранни държавни глави и министри да влизат в страната и да водят политическа дейност, съобщиха местни медии.

Предложението е на председателя на парламентарната група най-голямата партия в Белгия Нов фламандски алианс. Отбелязва се, че според предложението забраната няма да засяга държавни глави на страни от ЕС, нито депутати.

Белгия втвърдява тона към Турция

Засега в Белгия въпросът за разрешаването на дейност на чуждо правителство се урежда от кметовете, които могат да забранят дадена проява от съображения за опазването на обществения ред. Ако законодателното предложение бъде прието, чужди власти ще могат да водят кампания в Белгия, само ако получат разрешение от белгийското федерално правителство.

Кметът на белгийския град Антверпен забрани турски митинг

Вносителят на предложението пояснява, че "чуждестранни политически звезди" трябва да бъдат спирани, за да не предизвикват смут със защитата на гледни точки, противоречащи на правата на човека. Медиите уточняват, че предложението е свързано с наскорошните събития в Холандия, когато на двама турски министри бе отказано да водят митинги за предстоящия в Турция референдум за промени в конституцията.
БТА