/ iStock/Getty Images
Правителството на Белгия реши от 1 октомври да отпадне изискването за носене на маски на открито, заяви премиерът на страната Софи Вилмес.

Въпреки че броят на новозаразените с коронавирус в Белгия се увеличава, съветът за национална сигурност реши днес да смекчи някои правила, но препоръчва гражданите да продължат да спазват мерките за физическа дистанция, дезинфекция на ръцете, носене на маски и намаляване на социалните контакти.

Носенето на маски ще остане задължително само за местата, на които не може да се спазва дистанция и където има много хора. Крайното решение трябва да бъде взето от местните власти, но федералното правителство вече не изисква задължителното ползване на маски на открито, както беше през последните месеци.

Охраната на Шарл Мишел е с COVID-19, отлагат срещата на върха на ЕС

Задължително е носенето на маска в обществения транспорт, магазините, кината и театрите и всички затворени помещения.

Що се отнася до събирането на хора, разрешава се присъствието на най-много 10 души на частно мероприятие, а за обществени ограничението е до 200 души на закрито и 400 на открито. Изключение се прави само за спортни събития.

Правителството препоръчва гражданите да не се срещат с повече от петима свои близки месечно в тяхната социална среда. Под „близки лица” се имат предвид хора, с които се поддържа близък контакт без маска, на разстояние по-малко от 1,50 метра и за повече от 15 минути.

Обявени са и промени в правилата за карантина, която вече ще трае само 7 дни. След 7 дни и отрицателен тест лицето може да се движи свободно. В случай, че тестът е положителен, тогава заразеният трябва да остане в самоизолация.

В края на този месец Белгия трябва да пусне в обръщение апликацията за проследяване на контактите „Короналерт”.
БГНЕС