Урсула фон дер Лайен
Урсула фон дер Лайен / Gulliver/Getty Images, архив
Премиерът на Беларус Роман Головченко е приел днес в АЕЦ-Островец да бъде извършена международна проверка. Това съобщи председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен след днешната видеоконференция с представители на държавите от Източното партньорство (Армения, Азербайджан, Беларус, Грузия, Молдова и Украйна), предаде БТА.

Тя уточни, че като първа стъпка ще бъде свикана среща на специалисти, а след това се очаква ядрената централа да бъде подложена на изпитания за устойчивост. Първата беларуска АЕЦ се очаква да бъде въведена в действие след месец с един реактор, а вторият блок се предвижда да бъде включен догодина. Централата се намира в непосредствена близост до границата с Литва.

Основният съперник на Лукашенко е бил задържан преди изборите

Беларуската АЕЦ трябва да отговаря на най-високите изисквания за сигурност, заяви Фон дер Лайен. Днешното съобщение от Минск е стъпка напред, но все още има какво да се направи, добави тя.

Фон дер Лайен отбеляза, че от юли и Беларус се присъединява към програмата на ЕС за облекчено издаване на визи. Тя призова предстоящите в страната избори да осигурят честно състезание и настоя задържаните представители на опозицията да бъдат освободени.

По нейните думи всички страни от Източното партньорство следва да се стремят към спазване на основните права и свободи, върховенство на закона, равенство на половете, чиста природа. Днес говорихме за взаимодействието ни през следващото десетилетие, искаме да задълбочим сътрудничеството, да се сближим повече, посочи тя.

Председателят на ЕК уточни, че страните от партньорството са получили досега от ЕС 2,4 милиарда евро за справяне с последиците от пандемията от COVID-19.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел съобщи, че догодина през март се предвижда представителите на ЕС и на шестте бивши съветски републики да се срещнат в Брюксел. Той отбеляза, че ЕС е водещ търговски партньор за всяка от тези страни.
БТА