Барак Обама обяви, че е кандидатът на демократите за президент
Барак Обама обяви, че е кандидатът на демократите за президент / cнимкa: БГНЕС
Сенаторът от Илинойс Барак Обама обяви в реч в спортна зала в град Сейнт Пол, щата Минесота, че е кандидатът на Демократическата партия за президент на САЩ. Победният митинг на Обама приличаше много на национален партиен форум, коментират агенциите.

В същата зала в началото на септември Републиканската партия свиква национален конгрес, на който официално ще обяви своя кандидат за президентските избори през ноември.

Обама отбеляза постиженията на съперницата си за номинацията на демократите, сенаторката от Ню Йорк Хилари Клинтън. Той изтъкна, че състезавайки се с нея, е станал по-добър кандидат.

Предизборният екип на Обама отказва да коментират дали има шанс Хилари Клинтън да бъде поканена да участва като вицепрезидент в предизборната кампания на демократите. Самата Клинтън все още не е обявила по-нататъшните си планове.

Уол стрийт залага парите си в подкрепа на кандидатурата на Барак Обама за президент, въпреки опасенията, че неговата бъдеща администрация ще увеличи данъците и ще възприеме по-твърда линия по отношение на търговията и правилата за правене на бизнес, посочва Ройтерс в коментар за очевидната победа на Барак Обама в надпреварата на президентската номинация на Демократическата партия.

Като цяло демократите са получили 57 на сто от даренията, направени от компании в сферата на инвестициите и търговията с ценни книжа. Ако тази тенденция се запази до ноември, за пръв път от 1994 г. демократите ще изпреварят републиканците по размер на сумите, получени от Уол стрийт.

Инвестирането като бизнес по принцип се свежда до залагания върху на бъдещи събития, посочва Ройтерс. Президентските кампании не са изключение от този принцип, и брокерите сега залагат на очакването, че кандидатът на демократите ще спечели през ноември.