Бан Ки-мун осъди терористичните актове в Джакарта
Бан Ки-мун осъди терористичните актове в Джакарта / БГНЕС

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун осъди атаките с бомби и огнестрелно оръжие в индонезийската столица Джакарта и изрази солидарността си с правителството и народа на Индонезия, предаде АП.

Генералният секретар за пореден път заявява, че няма никакво оправдание за подобни терористични актове и се надява извършителите на нападенията да бъдат изправени пред правосъдието възможно най-скоро, се казва в изявление на говорителя на Бан Ки-мун.

Атаките в центъра на Джакарта
завършиха със седем убити - петима нападатели и двама цивилни - индонезиец и канадец.

Правителството на Канада
също решително осъди терористичната атака в Джакарта и обеща пълна подкрепа на индонезийските власти в общата борба с екстремистите, съобщи канадското външно министерство, цитирано от ТАСС.

В изявление за печата Съветът за сигурност на ООН осъди терористичните актове в Джакарта и изрази тревога от заплахата от страна на "Ислямска държава", Ал Кайда и свързаните с тях организации.

Съветът изказа съболезнования за жертвите и похвали смелите действия на силите за сигурност в отговор на нападенията. Той призова виновните да бъдат изправени пред правосъдието, а всички страни - да сътрудничат активно на индонезийските власти.

Източник: БТА