/ БТА
Русия трябва да вземе мерки срещу киберпрестъпниците, действащи от нейна територия, заяви президентът на САЩ Джо Байдън в телефонен разговор с руския си колега Владимир Путин, цитиран от Асошиейтед прес.

САЩ си запазват правото "да защитят своя народ и жизненоважна инфраструктура", е заявил още Байдън, според изявление на Белия дом.

Разговорът се проведе по-малко от месец след срещата на двамата лидери в Женева, на която президентът на САЩ предупреди, че трябва да се сложи край на извършваните от територията на Русия кибератаки срещу американски предприятия и инфраструктурни обекти. Миналия уикенд нова кибератака, целяща получаване на откуп, свързана с базираната в Русия хакерска група REvil, засегна над 1500 компании.

Байдън е подчертал необходимостта Русия да предприеме действия срещу групите, извършващи кибератаки с цел откуп, които действат на нейна територия. Той е добави, че е решен да се бори срещу заплахата, която представляват кибератаките с цел откуп.

"Президентът Байдън подчерта, че САЩ ще предприемат всички необходими действия, за да защитят своя народ и жизненоважната си инфраструктура срещу тази продължаваща заплаха", се казва в изявлението на Белия дом.

Говорителката на Белия дом Джен Саки уточни на брифинг, че разговорът между Путин и Байдън е продължил около час.
БТА