Бахрейн призна Хизбула за терористична организация
Бахрейн призна Хизбула за терористична организация / снимка: Reuters

Бахрейн стана първата арабска държава, която официално включи "Хизбула" към терористичните организации. Преди това тя бе призната за терористична организация от САЩ, Израел, Канада и Холандия, предава РИА Новости".

Кабинетът на Бахрейн разгледа и утвърди приетото в края на март предложение на парламента за включване на "Хизбула" към терористичните организации, съобщи порталът "Елаф".

В началото на март председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу заяви, че ЕС може да разгледа въпроса за включване на "Хизбула" към списъка на Европа на терористичните организации, във връзка с резултатите от разследването на терористичния атентат в Бургас, предава БГНЕС.

Както каза министърът на информацията на Бахрейн Самира Раджаб "вземайки решението за организацията "Хизбула", правителството следва нормите на международното право, защитавайки своята страна от терористична заплаха".

Властите на Бахрейн нееднократно са обвинявали "Хизбула", че поддържа Иран, в намеса във вътрешните работи на страната, в организиране на политически вълнения сред шиитското население на Бахрейн.