Азаров: Украйна не бива да е придатък на Европа, а неин пълноценен партньор
Азаров: Украйна не бива да е придатък на Европа, а неин пълноценен партньор / снимка: БГНЕС

Украйна не бива да е придатък на Европа, тя трябва да бъде неин пълноценен партньор. Това заяви украинският премиер Микола Азаров, който говори на масов митинг в центъра на Киев, предаде ИТАР-ТАСС.

Азаров обясни позицията на правителството, замразило през ноември подготовката на споразумение за асоциирано членство на Украйна в ЕС. Страната не се реши "да подпише споразумението и да банкрутира", изтъкна премиерът, пише БТА.

Над три седмици в Украйна продължават протести във връзка с решението на кабинета. Опозиционери настояват за сключване на договор с ЕС, за оставка на правителството и на президента. Споразумението предвижда зона за свободна търговия с ЕС и отваряне на границите, от което "ние ще изгубим", заяви украинският държавник. За подобен документ трябва да се мисли в стратегическа, а не в краткосрочна перспектива, смята той. Азаров обаче потвърди, че Украйна ще запази стремежа да се приобщи към европейските ценности и икономически стандарти. Според него мнозина украинци се заблуждават, смятайки, че "ако подпишем споразумението, свободно ще пътуваме за Европа". "Не е така, нищо подобно", каза той. "Първо Украйна трябва да узакони еднополовите бракове. Подкрепяте ли това?" - запита събралите се премиерът. В отговор от площада се чуха свиркания и негодуващи възгласи, посочва агенцията.

Освен това "сме длъжни да въведем биометрични паспорти и да вземем от всички пръстови отпечатъци. Готови ли сме да го сторим?" - запита Азаров. Над площада отново отекна "Не!", добавя ИТАР-ТАСС.

Идната седмица Киев ще подпише споразумения с Русия, които ще осигурят на украинците нови работни места. Това ще даде възможност да заработи промишлеността в Украйна като цяло и по-специално отрасли като авиостроенето и машиностроенето, обеща министър-председателят.

По данни на организаторите на митинга в подкрепа на президента Виктор Янукович са се стекли към 250 000 души, съобщава ИТАР-ТАСС.