Авторът на Ентропа готов да оттегли спорните части от творбата си
Авторът на Ентропа готов да оттегли спорните части от творбата си / netinfo

Чешкият концептуален художник Давид Черни е изразил готовност да оттегли някои части от неговата творба "Ентропа" в случай на нови протести. Черни освен това е съгласен да върне парите, които са му били отпуснати за това произведение на изкуството. В същото време той подчерта, че "това е ирония, нищо друго, това е като огледало, в което човек се оглежда, човек трябва да се усмихне, когато се види, а не да взима нещата на сериозно."

Монументалната скулптура под формата на пъзел, която е изложена в голямата зала на Съвета на Европейския съюз в Брюксел, представя според чешкия художник стереотипи и предразсъдъци за 27-те страни членки на ЕС. Предвидено е тя да бъде официално представена днес.

България, която е представена покрита с клекала, подаде дипломатически протест и поиска нейното изображение да бъде отстранено. Националистическата Словашка национална партия, която влиза в управляващата коалиция в Словакия, на свой ред протестира срещу изобразяването на страната като салам, опакован в знамето на съседна Унгария.

Чешкият вицепремиер, отговарящ за европейските въпроси, Александър Вондра, който ще присъства на днешната церемония по представянето на скулптурата, заяви във вторник, че е останал шокиран, след като разбрал, че творбата е дело само на Давид Черни, а не на художници от всички 27 страни членки на ЕС.