Австрия подкрепя разширяването на Шенгенското пространство с включването на Хърватия, но отхвърля приемането на България и Румъния. Това заяви федералният канцлер Карл Нехамер след среща с хърватския правителствен ръководител Андрей Пленкович в Загреб. Президентът на Румъния Клаус Йоханис смята, че „няма неконтролируем приток на мигранти“. Това се казва в обширен репортаж на австрийската телевизия О Ер Еф (ORF).

Австрия е против разширяването на Шенген

Само няколко нелегални мигранти ще дойдат през Хърватия, но 40% от тях ще дойдат по маршрута Турция, България, Румъния и след това Унгария, каза Нехамер на пресконференция. „Имаме огромен натиск от нелегална миграция и това е така, въпреки че сме вътрешна страна на ЕС, а не страна с външни граници“, каза канцлерът на пресконференцията.

От 2015 г. насам Австрия вече е приела много хора и им е предоставила закрила. В момента на десетки хиляди хора от Украйна се предлага сигурност и защита, което е „въпрос на разбирателство“, допълни той.

Джамбазки: Причините България да не бъде приета в Шенген са чисто икономически

„Сега обсъждаме разширяването на Шенген, докато в същото време виждаме, особено в Австрия, че външните граници са недостатъчни или не са защитени, а от друга страна, защитата на вътрешните граници трябва да бъде намалена. От наша гледна точка, от гледна точка на Австрия, това е неприемливо“, каза канцлерът. „Разширяването на Шенген няма да може да се осъществи по този начин“.
БГНЕС