Арсений Яценюк бе избран за премиер на Украйна
Арсений Яценюк бе избран за премиер на Украйна / БГНЕС

Парламентът на Украйна утвърди състава на новото правителство начело с 39-годишния Арсений Яценюк, предаде ИТАР-ТАСС. Той е председател на партията "Баткившчина" на бившия премиер Юлия Тимошенко и бивш министър на икономиката и на външните работи. Първи вицепремиер става Виталий Ярема. Той ще отговаря за силовите министерства.

Заместници на премиера ще бъдат още Володимир Гройсман и Олександър Сич.

За решението гласуваха 331 депутати при минимално необходими 226. С отделни решения за изпълняващ длъжността външен министър бе назначен Андрий Дешчица - бивш посланик във Финландия и Исландия, а за и.д. министър на отбраната е утвърден адмирал Игор Тенюх, който бе командващ украинските военноморски сили в периода 2006-2010 г.

В правителството влизат още Арсен Аваков - министър на вътрешните работи, Олександър Шлапак - на финансите, Павло Шеремет - на икономиката , Юрий Продан - на енергетиката, Людмила Денисова - на социалната политика, Олег Мусий - на здравеопазването, Максим Бурбак - на инфраструктурата, Сергий Квит - на образованието и науката, Павло Петренко - на правосъдието, Игор Швайка - на аграрната политика, Андрий Мохник - на екологията, Евгений Нишчук - на културата, Дмитро Булатов - на младежта и спорта, уточнява БТА.

Спикерът на парламента Олександър Турчинов, който бе назначен от депутатите за временен президент на Украйна, обяви, че следващото пленарно заседание на Върховната рада ще се състои на 28 февруари сутринта.

Новият премиер - 39-годишният Арсений Яценюк, е бил министър на икономиката, външен министър и председател на парламента. Яценюк е близък съюзник на бившия премиер Юлия Тимошенко, посочват агенциите. Преди избора Яценюк заяви, че ще подпише споразумение за асоцииране с Европейския съюз и обеща да запази Крим като част от Украйна, посочва ДПА.

Яценюк е роден на 22 май 1974 г. в град Черновци в Западна Украйна. Учил е в юрдическия факултет на Черновицкия национален университет и в Черновицкия търговско-икономически институт на Киевския търговско-икономически университет. Бил е консултант в банка "Авал".

Днес във Върховната рада на Украйна бе създадена официално парламентарна коалиция "Европейски избор", съобщи ИТАР-ТАСС. В "Европейски избор" влизат 250 депутати, като мнозинството е сформирано от представители на фракциите "Баткившчина", "УДАР", "Свобода", депутатските групи "Икономическо развитие" и "Суверенна Европейска Украйна и други депутати.

Обикновеното мнозинство в парламента е 226 души, а конституционното - 300 депутати.

Според конституцията от 2004 г., къмкоято се върна Украйна, парламентарното мнозинство сформира правителство, посочва ИТАР-ТАСС.

Веднага след като бе създадена, новата коалиция номинира Арсений Яценюк за премиер.