Арестуваха служители на в. „Сън” при разследване за корупция
Арестуваха служители на в. „Сън” при разследване за корупция / снимка: Reuters, архив

Петима души от персонала на най-продавания британски таблоид „Сън” днес бяха арестувани по подозрения в подкупване на полицията и служители на отбраната, съобщиха детективи и компанията майка на вестника News Corporation, цитирани от АП и Ройтерс.

В съобщението на News Corp. се посочва, че полицията е претърсила домовете и офисите на петима души от персонала на таблоида, определян дълго време като перла в короната на британската медийна империя на Рупърт Мърдок. Полицай, служителка на министерството на отбраната и 36-годишен военен също са задържани при акцията рано тази сутрин като част от операция „Елведен”, разследваща подкупи, давани на полицията срещу тайна информация.

Лондонската полиция съобщи, че всичките осем души са подложени на разпит и потвърди, че са задържани след информация, предоставена на детективите от Комисията по управление и етични стандарти, създадена от News Corporation след като избухна скандалът с подслушването на телефони. Тази комисия бе създадена, за да изчисти опетнения имидж на компанията, припомня Ройтерс.

Комисията ще продължи да гарантира, че се правят всички необходими стъпки, за да бъдат защитавани законните журналистически права и източници, както и частната и лична информация, се отбелязва с съобщението на News Corp, допълва БТА.

Полицията посочи, че разследването е свързано с предполагаеми корупционни плащания, направени от журналисти към полицаи и други служители. Това е част от серията разследвания, предизвикани от скандала с подслушването, който доведе до
закриването на друг вестник на News Corp. - News of the World.