/ iStock
Израелската полиция арестува израелски гражданин, вербуван от иранското разузнаване да планира убийства на висши израелски служители, включително на министър-председателя Бенямин Нетаняху, се казва в съвместно изявление на полицията и Шин Бет.

„Израелски гражданин е бил вербуван от иранското разузнаване, за да подготви убийства на израелски личности. Той е бил вкаран два пъти в Иран и е получил заплащане за изпълнението на мисиите“, се казва в изявлението, предаде АФП.

В него се посочва, че сред мишените са били Нетаняху, министърът на отбраната Йоав Галант и началникът на Шин Бет Ронен Бар, както и други високопоставени служители.

Израелският гражданин, „бизнесмен, който е живял в Турция за продължителен период от време“, е поддържал връзки с турски и ирански лица, заяви полицията.

Израелските медии съобщиха, че арестуваният е евреин от град Ашкелон.

Полицията съобщи, че докато е бил в Иран, той е бил помолен да изпълнява мисии по сигурността в Израел, включително да прехвърля „пари или оръжие“ и да заплашва други израелци, вербувани от Иран, преди по-късно да бъде помолен да планира убийства.

„Това е много сериозен случай, който илюстрира огромните усилия на агентите на иранското разузнаване да вербуват израелски граждани за насърчаване на терористични дейности в Израел“, е цитиран да казва високопоставен служител на Шин Бет.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
БГНЕС