Арестуваха губернатора на Илинойс
Арестуваха губернатора на Илинойс / снимка: БГНЕС

Губернаторът на американския щат Илинойс Род Благоевич беше арестуван в Чикаго и обвинен в опит да се облагодетелства финансово от служебното си положение във връзка с назначаването на заместник на Барак Обама в Сената, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Освен Благоевич е бил арестуван и ръководителят на неговата канцелария Джон Харис, заяви говорител на щатския прокурор. Благоевич е обвинен, че заплашвал да спре субсидията за медийната група "Трибюн", сред чиито издания са "Чикаго трибюн" и "Лос Анджелис таймс". Целта му е била да се предизвика "чистка" сред членове на редакторския екип на "Чикаго трибюн", които са били критични към губернатора, отбелязва Франс прес.

Според анонимен федерален източник Благоевич е обвинен, че е вземал пари от поне едно лице във връзка с посочване на човека, който ще заеме овакантеното от Барак Обама място в Сената на САЩ.

Обвиненията на Благоевич включват още извършване на измами чрез пощенски или електронни системи и подбуждане към подкуп.

Федерални прокурори разследват администрацията на Благоевич от най-малко три години, припомня АП. Губернаторът отрича да е нарушавал закона.