Арестуваха бивш шеф на разузнаването за шпионаж
Арестуваха бивш шеф на разузнаването за шпионаж / netinfo

Бивш ръководител на италианското военно разузнаване СИСМИ е арестуван по подозрения, че е участвал в тайна мрежа за шпионаж, която следяла италианския елит, предаде Ройтерс.

Следователи подозират, че групата, в която е участвал, е била ръководена от бившия шеф на сигурността в италианската телекомуникационна фирма "Телеком Италия" Джулиано Тавароли.

Смята се, че тя незаконно е събирала поверителна информация от подслушване на телефонни разговори на видни италиански личности. Сред жертвите на незаконното шпиониране бил и премиерът Романо Проди по времето, когато заемал поста председател на Европейската комисия.

Не за първи път Манчини има проблем с италианското правосъдие тази година, припомня агенцията. Той беше разследван за предполагаемо съучастие в отвличането на египетския духовник, заподозрян в тероризъм, Осама Мустафа Хасам Насър, бивш имам на джамия в Милано, известен.

Предварително слушане по този случай ще има през януари 2007 г. Срещу Манчини могат да бъдат предявени обвинения, че е помогнал през 2003 г. на агенти на ЦРУ да го отвлекат от Милано и да го прехвърлят в Египет, където той твърди, че бил измъчван.