Арабската лига е дълбоко загрижена от ограниченията за достъп в САЩ
Арабската лига е дълбоко загрижена от ограниченията за достъп в САЩ / Guliver/Getty Images

Генералният секретар на Арабската лига изрази днес дълбоко безпокойство от прилагането на указ на американския президент Доналд Тръмп, с който се забранява достъп в САЩ на граждани от седем преобладаващо мюсюлмански страни, предаде АФП, като се позова на комюнике на организацията.

Тръмп в Twitter: Америка се нуждае от здрави граници

Това са неоправдани ограничения, заяви ръководителят на базираната в Кайро организация Ахмед Абул Геит, изразявайки съжаление и за отказа на Вашингтон да приема на територията си сирийски бежанци до ново нареждане.

Геит изрази надежда американското правителство да промени позицията си предвид възможните негативни последици върху семействата и върху продължаването на диалога между арабските и американското общество, особено в областта на научните изследвания и образованието.

Реакциите от света по повод забраната на Тръмп за влизане в САЩ

Арабската лига призова днес Тръмп също да преразгледа позицията си по спорния ангажимент за преместване на американското посолство в Израел от Тел Авив в Ерусалим.

Изразената от президента Тръмп в предизборния период позиция трябва да е по-благоразумна. Надяваме се новото американско правителство да преразгледа виждането си, което ще е полезно за запазване на ролята му на посредник в мирния процес, подчерта в изявление до журналистите заместник генералният секретар на организацията по палестинските въпроси Саид Абу Али.

Източник: БТА